Några Medlemmar

Möt några naturister från våra föreningar

Mitt namn är Linda och jag är 36 år.
Nu tänker jag berätta för er varför jag är medlem i en naturistförening.
Det hela började sommaren 2020. Jag hade träffat en ny man och han förslog att vi skulle åka till Truves nakenbad som ligger utanför Lidköping.

Till en början var jag väldigt nervös och lite fundersam på om jag verkligen skulle våga visa mig naken framför en massa främlingar.

För att vara helt ärlig så är jag en kvinna med ganska stora former och jag hade en syn på mig själv som jag tror jag delar med många andra kvinnor. Man hittar fel på sin kropp, jämför sig med andra och trycker ner sig själv. Till slut tog jag mod till mig och vi åkte dit.

Jag var så nervös i bilen, på väg dit, och jag satt och funderade på allt möjligt som kunde hända.
Vart ska man titta när någon pratar med en?
Pratar man med nakna främlingar över huvud taget?
Skulle jag ens våga säga hej till någon?
Ja, som ni kanske förstår snurrade mina tankar rätt rejält i bilen på väg dit.
Till slut kom vi fram, klev ur bilen och jag var så nervös.
Vi tog våra saker och gick mot stranden. När vi kommer fram ser jag en massa nakna människor och funderar på vad jag har gett mig in i.

En sak jag i alla fall lovat mig själv, var att jag skulle testa detta åtminstone en gång innan jag gav efter för min nervositet.
Jag packade upp mina grejer, tog av mig kläderna och satte mig på min solstol och andades sakta ut.

Från den dagen, sommaren 2020, har jag aldrig ångrat att jag åkte till Truves nakenbad. Alla mina tankar och funderingar var helt onödiga. Det är väl självklart att man tittar någon i ögonen när man pratar med dom, oavsett om man har kläder på sig eller inte.

Alla mina tankar och rädslor om att jag, som har en större kropp, skulle vara mindre värd är som bortblåsta sen jag började med nakenbad. Det har gett mig ett mycket bättre självförtroende och självbild. Vi kvinnor är så snabba med att klanka ner på oss själva och våra kroppar. Här lärde jag mig att alla är välkomna oavsett hur man ser ut. Man jämför sig inte med andra på samma sätt som jag känner att man gör på ett textilbad.

Något jag och mina vänner, som badar nakna, brukar prata om är hur fort man blir vänner när allt är så avskalat. Man lär känna varandra på ett helt annat sätt när man möts nakna. En liten iakttagelse jag har gjort, är att på ett nakenbad är människorna mycket mer öppna och vill lära känna nya personer som kommer till stranden. På ett textilbad tycker jag däremot att man kan få blickar om ens handduk kommer för nära någon annans handduk.

På ett nakenbad är folk mer välkomnande och bjuder in folk att sitta med i gemenskapen. För mig betyder Truves nakenbad väldigt mycket. Här lärde jag mig att acceptera min kropp och till och med tycka att jag är fin. Här fick jag vänner för livet och kom med i en varm gemenskap.
För mig är det en självklarhet att vara en medlen i Naturistföreningen Skaraborg!


Kliver ut i det lätta regnet, blir lite blöt över kroppen redan innan morgondoppet i bäcken.
Varje morgon, oavsett väder, hela sommaren, blir det ett uppfriskande bad. Sedan, på väg tillbaka in till frukosten, en tur för att plocka hallon eller vinbär till yoghurten.
En fröjd under sommaren att börja dagen på det viset. Soliga dagar blir det fixande i trädgården, med en och annan paus på altanen. Riktigt varma och soliga dagar kan vi, min man och jag, ta en tur till Sandvikens fribad och naturistcamping vid sjön Yngen, det är bara 20 km dit.
Där finns inte bara en fin strand och klart, fint vatten, utan även en bra vandringsstig längs sjökanten. Den sköna känslan av sol, vind och vatten direkt mot hela kroppen är egentligen motiv nog för att vara naturist. Att vandra naken i naturen är verkligen toppen!

Naturist känns det som jag varit hela livet, om än i varierande omfattning under olika skeden i livet.
När jag växte upp åkte vi då och då till en liten sjö där det fanns bra badmöjlighet, en sjö med bara skog runtom och inga andra verkade ha hittat dit. Varför då nyttja badkläder? Mer medveten och engagerad naturist de senaste trettio åren ungefär.
Medlem i Naturistföreningen Nakenkultur, Uppsala.

Tidigare ordnades en hel del träffar för medlemmarna även under höst/vinter, i olika simhallar. Det gav möjlighet till simning, bastu och god klädfri samvaro med gemensamma fikastunder.
En och annan frågetävling sammanställd av ”uppslagsverket” Olle Strand om naturism och nakenbad i olika länder.
Oavsett om man är på inomhusträff eller besöker nakenbad, t ex Fjällnora öster om Uppsala, så präglas den sociala nakenheten av acceptans och öppenhet.

Det är en fundamental del av naturismen att alla kan acceptera både sig själva och andra, oavsett hur kroppen ser ut. Det bidrar till bättre självförtroende, till bättre mental hälsa, sinnesfrid.

Sociala medier ger goda möjligheter att bygga nätverk med andra naturister, såväl i Sverige som andra länder. 2016 ramlade administratörsrollen i en Facebookgrupp ner i mitt knä, den som startade gruppen försvann utan att lämna över. Jag låg väl högt i bokstavsordning. Sedan dess har jag, tillsammans med några goda moderatorer, hållit ordning på och utvecklat gruppen Nakenbad och annan naturism, som nu har över 2000 medlemmar.
Särskilt sommartid är det många som bidrar. Ett av gruppens syften är att stimulera till medlemskap i någon naturistförening. Fler medlemmar ger bättre underlag för opinionsbildning och värnandet av naturistbad.

Jag växte upp i en liten by i värmländska skogstrakter, så skog, mark och sjöar är min naturliga livsmiljö. Naturism och natur hör ihop, för min del håller jag även på de tidiga naturisternas hälsoideal och nykterhet.

”Nakenhet är mer än hud och kropp. Det är att vara öppen, ärlig och uppriktig. Om världen var lite mer naken tror jag vi skulle ha ett mycket bättre samhälle och ha lättare att acceptera allas olikheter.” Citatet är från Sebastian, som medverkar i boken ”Alla är vi nakna”, av fotografen Andreas Paulsson.
I en tid när intolerans, inskränkthet och antidemokratiska krafter tyvärr verkar styra alltmer i allt fler länder så är det viktigt att värna tolerans, öppenhet och demokrati på de sätt man kan.
Ett sätt är faktiskt att främja naturismen och dess grundvärden!

Anders A. Aronsson, Uppsala


För 5 år sedan bestämde vi oss för att börja ett hälsosammare liv och skulle börja med att simma. Vi gick igenom de olika badanläggningarna som fanns i våra omgivande kommuner. Det visade sig att tiderna som fanns för allmänheten var tidiga morgnar eller eftermiddagar och det stämde inte överens med vårt liv och våra arbetstider.

På hemresa från Norrland efter en semester pratade vi med en kompis som tipsade om att Svanrevet har ju bad en gång i veckan. Väl hemkomna började vi kolla upp vad Svanrevet innebar och badet en gång i veckan. Oj tänkte vi, det är ju nakenbad. Däremot var ju badtiderna perfekta för vår del och att simma naken var inte något konstigt för vår del. Vi tog en chansning och åkte till Burlövsbadet en söndagskväll i november med badväskan packad med handdukar, nyinköpta simglasögon och badkläder! om ifall att…..

I entrén träffar vi Pia som hälsar oss välkomna och vi berättar anledning till att vi är där. Hon berättar och informerar och vi följde strömmen och gjorde som alla andra.

Vilken upplevelse! Ingen prestige, bara underbart naket och frihet. Gemenskap på en fantastisk nivå!

Vi blev väldigt väl omhändertagna, människor i alla åldrar, gammal som ung till barnfamiljer där barnen lekte i bassängen. Som på en given signal började alla dra sig ur bassängen och duka upp långbord och stolar letades fram. Vi blev inbjudna att komma med och sitta tillsammans med alla andra och fika dukades fram. Fortfarande är alla nakna även vid fikabordet. Någon köpte kakor med sig, någon hade bakat och alla hade med så att alla kunde få.

Från den söndagen för 5 år sedan har vi varit på badet varje söndag, fikat, haft en gemenskap som vi inte trodde var möjlig, och fått en helt ny vänskap med fantastiska människor.

Jodå vi simmade första gången, sedan dess ligger simglasögonen kvar hemma. Vi badar, bastar och njuter av samhörigheten och träningen sköter vi på gymmet numera i stället.

//Marie och Stefan

  

Kontakta oss

snf(a)naturistforbundet.se
Byt ut (a) mot @ i adressen.

Öppettider

Kommer mer info senare

Translate »

Vi älskar Nakenfika så den här sidan använder Cookies. Om du gillar Cookies lika mycket som vi gör, visar du det genom att surfa vidare här. Om inte tackar vi för ditt besök den här gången.